Challenge voor Tilburgse jongeren van 12 tot 24 jaar

Verminder voedselverspilling

Minder voedselverspilling op school, studentenhuis, sportvereniging,  buurthuis of ..…   

Voedselverspilling is zonde van al het geld. Het betekent ook verspilling van vruchtbaar land en water. Het zorgt voor CO2 uitstoot. En draagt zo bij aan klimaatverandering.

Als jullie de verspilling willen verminderen doe dan mee. Voor het beste idee ligt er 250 euro klaar om het plan uit te voeren.

Omschrijf je activiteit kort maar concreet en stuur deze uiterlijk 15 december naar jan@bureauverantwoord.nl

Je hoort dan op 23 december of jullie 250 euro hebben verdiend.

Naam en leeftijd contactpersoon:

E-mail adres:

Namen en leeftijd overige leden projectgroep:

Waar willen jullie de voedselverspilling verminderen ?

Hoe willen jullie die vermindering tot stand brengen?

Tony’s Chocoladeletterrepen te koop

Ook dit jaar zijn er in de maanden voorafgaand aan 5 december weer Chocoladeletterrepen van Tony’s Chocolonely te koop bij Bureau Ver(?)antwoord. Dit jaar is de letterreep S ook verkrijgbaar in de smaken wit, wit pepernoot en melk karamel zeezout. Omdat Tony’s Chocolonely de cacaoboeren beter betaald dan veel andere bedrijven en omdat ze proberen ook langs politieke weg de situatie in de cacaosector te verbeteren voor de kleine boeren en de arbeiders. De letters kosten bij Bureau Ver(?)antwoord slechts 2,80 euro per stuk. Wil je letterrepen bestellen laat dit dan snel weten want in voorgaande jaren waren veel van deze (h)eerlijke letterrepen al lang voor 5 december uitverkocht.

De smaak Puur met Pepernoot is 1 van de 8 “smaken” waarin de S verkrijgbaar is

Week tegen de voedselverspilling

Van 3 tot en met 8 juni 2019 organiseren Resto-013 en Bureau Ver(?)antwoord voor de 3e maal gezamenlijk een Week tegen de Voedselverspilling. Ook dit jaar zullen de koks van Resto-013 weer overschotten omtoveren tot een smakelijke maaltijd. De overschotten zullen worden geleverd door Groente&Fruit Gewoon Vers Aabe, Stadstuinderij Piushaven, PLUS IJsselstein aan de Besterdring en Groente&Fruit Gewoon Vers Heyhoef. De voorgaande jaren vond de week tegen de voedselverspilling plaats in september. Dit jaar is er gekozen voor een ander seizoen.

Van Overschot naar smakelijke maaltijd

Op vrijdag 29 maart 2019 organiseert Bureau Ver(?)antwoord in wijkcentrum Heyhoef een 3 gangen diner vanaf 18.00 uur.  Bij dit diner geeft Jan Vugts van Bureau Ver(?)antwoord informatie over voedselverspilling en tips aan de gasten hoe zij thuis hun verspilling kunnen verminderen. Om aan te schuiven bij het diner moet u zich uiterlijk 26 maart telefonisch (06-17094047) of per e-mail (jan@bureauverantwoord.nl) aanmelden.  Deelnemen aan de maaltijd kost wat het u waard is.

Er wordt heel veel voedsel verspild in Nederland. Bij de boer en tuinder op het land, bij de supermarkt, in de horeca maar ook zeker bij de consument. Als u thuis eten verspilt is dat zonde van dat goede eten en van het geld dat U heeft uitgegeven. Een deel van de verspilling ontstaat omdat mensen niet goed weten wat de THT datum betekent. Of omdat ze veel te veel inkopen. Vaak is verspilling wel te voorkomen door bij het inkopen, bewaren en bereiden van voedsel wat dingen anders te doen.

Het diner bestaat uit een drie gangen maaltijd. De ingrediënten voor het diner zullen grotendeels afkomstig zijn van supermarkten en speciaalzaken die deze etenswaren om de een of andere reden niet meer kunnen verkopen. Bijvoorbeeld omdat 29 maart de op het product vermeldde THT datum is. Of omdat er in een verpakking 1 stuks fruit een plekje vertoont. Voor al deze ingrediënten geld uiteraard dat ze nog prima te eten zijn.

Bureau Ver(?)antwoord organiseerde de afgelopen jaren al diverse activiteiten om voedselverspilling in Tilburg te verminderen. Daarbij werd samengewerkt met o.a. Resto-013, R-Newt en De Nieuwste School. Meer informatie over het THT-diner op 29 maart en de andere activiteiten van Bureau Ver(?)antwoord is te verkrijgen bij Jan Vugts (06-17094047), via www.bureauverantwoord.nl en facebook.com/genoeggewaste.

Week tegen voedselverspilling

VoedselverspillingVan 25 augustus tot en met 1 september 2018 organiseren Bureau Ver(?)antwoord en Resto-013 voor de tweede maal een Week tegen de Voedselverspilling onder de noemer “Van overschot naar smakelijke maaltijd”. De koks van Resto-013 zullen op basis van overschotten van Stadstuinderij Piushaven, Biologische tuinderij Ut Rooie Bietje, Plus IJsselstein Tilburg en de Tilburgse Voedselbank de menu’s voor hun maaltijd maken in deze week.

Om deel te kunnen nemen aan de maaltijden moet je reserveren via de website van Resto-013: www.resto-013.nl

Poster Van Overschot naar Smakelijke Maaltijd

Een impressie van de Week van 2017:

 

 

 

Bureau Ver(?)antwoord zoekt stagiaires

Voor de uitvoering van het project “Overschot onderschat” is Bureau Ver(?)antwoord op zoek naar stagiaires van verschillende opleidingen die gezamenlijk een evenement organiseren waarbij jongeren ervaren dat van eten dat mogelijk in de kliko verdwenen zou zijn nog een smakelijke maaltijd is te bereiden. En waarbij de jongeren tips krijgen om bij hen thuis minder voedsel te gaan verspillen. Het evenement moet passen binnen het projectplan

Voedselverspilling verminderen door project “Overschot onderschat”

Half november 2017 heeft Bureau Ver(?)antwoord een subsidie ontvangen van de gemeente Tilburg voor het uitvoeren van projectvoorstel “Overschot onderschat”.  Doel van dit project is het verminderen van de voedselverspilling door huishoudens in Tilburg door het organiseren van een aantal evenementen in 2018. Als u belangstelling hebt om bij de uitvoering van dit project samen te werken met Bureau Ver(?)antwoord dan graag z.s.m. contact opnemen met mij via een mailtje naar jan@bureauverantwoord.nl of telefonisch via 0617094047.

 

Een impressie van de Week tegen de voedselverspilling bij Resto-013 die Bureau Ver(?)antwoord i.s.m. Resto-013 en Tilburgs Kliekjes Doorgeefluik in september 2017 organiseerde is hier te vinden.